Se hel versjon : Hva kan de spise og ikke spise?
Vet det er noen matvarer våre små IKKE må spise, men hva??
Tuva spiser stort sett alt nå, men lurer på om det er noe hun absolutt IKKE kan spise..
Begrunn gjerne hvorfor ikke.
Mat man bør vente med å gi
Honning skal ikke gies til barn under ett år fordi den kan inneholde sporer som kan utvikles til botulisme-bakterier i barnets tarm. I tarmen vil disse bakteriene produsere gift som fører til den svært farlige sykdommen spedbarnsbotulisme.
grønnsaker som spinat, rødbete, bladselleri, nestle og mangold inneholder mye nitrat. Dette kan omdannes til nitritt. Nitritt hindrer transporten av oksygen til kroppens celler. Spedbarn er spesielt utsatt fordi de opptar nitritt raskt i blodet. Vent derfor med å gi barnet store mengder av disse grønnsakene til barnet er over 1 år.
Små, harde og glatte matbiter, som druer, nøtter, peanøtter eller rå gulrotbiter/eplebiter kan lett komme i vrangstrupen. Pass på! (peanøtter er ekstra viktig å ikke gi, kommer de i lungene virker oljen "etsende" på bronkiene)
Kumelk kan i spedbarns perioden fortrenge mer jernrike matvarer fra kosten og bør som hovedregel ikke brukes som drikke og i grøt det første leveåret. Mindre mengder kumelk kan brukes i matlaging mot slutten av første leveår( ca 10 mnd). Fra denne alderen kan også noe joghurt og syrnet melk gis. :mervink:
Fra TV2s hjemmesider
Mange studier har dokumentert at matallergier spiller en viktig rolle ved atopisk eksem/allegier hos barn. I utgangspunktet kan alle matvarer være allegifremkallende.
* De vanligste allergifremkallende matvarene (81%): ku-melkprodukter, egg og peanøtter.
*Andre viktige allegifremkallende matvarer: tomat, sitrus, fisk, nøtter, hvete, erter, soya, sjokolade, farvestoffer og konverseringsmidler.
Hvis allergene matvarer unngås i en periode opptil ett år, vil mange vokse av seg allergiene sine. En enkel eliminasjon av de enkelte matallergenene fører til forbedring i 75 % av tilfellene.
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.