Rarelillemeg
28-03-2006, 18:13
Jeg ser en del på disse slanke-realityene - eventuelt sunn-kost-reality, hvordan man nå vil se på det. Jeg er egentlig ikke særlig tilhenger av å henge ut folk sånn, men det får så være. Jeg vil ha med meg tips til et sunnere kosthold, jeg. Og prøver å finne tips innimellom all "realityen".
Uansett. Når jeg går i butikken for å handle mat, ser jeg mye på pris. Ikke fordi vi har så skrekkelig dårlig økonomi, men fordi jeg ikke liker å bruke mer penger enn jeg må.
Nå strides man om hva som er et sunt kosthold, men hvis man nå velger å følge linjen til gamle norske ernæringseksperter: mindre fett, (særlig mettet fett og melkefett), mer fiber, mindre sukker og mer frukt og grønt.
Ergo ønsker jeg at kostholdet vi har, som ikke er så ille, får følgende små endringer:
Mer friske grønnsaker og frisk frukt.
Mindre melkefett: jeg vil velge magre oster og mager melk.
Mindre dyrefett: jeg vil ha karbonadedeig og rent kjøtt, helst kyllingkjøtt.
Mer fiber: jeg vil ha skikkelig grovbrød.
Mindre sukker: tja - det er vel ikke egentlig et problem her, JEG spiser mye sukker, men resten av familien gjør ikke det.
Men hva ser jeg i butikken?
For det første: for tiden er frukt og grønt i en elendig forfatning. Nesten umulig å oppspore en tomat uten myke flekker eller begynnende mugg. Særlig cherrytomater, som ungene elsker. Med mindre man velger luksusvarianten til 70 kroner kiloen. Bananene er grønne og blir ikke gode av å modnes på kjøkkenbenken. Den siste ananasen jeg kjøpte (dvs mannen kjøpte) var halvråtten. Appelsinene tørre og ekle.
Karbonadedeig koster 40 kroner for 400 gram - kjøttdeig får jeg til 18.
Melken (ekstra lett) er vel noe dyrere enn lettmelk, men det er ikke så mye.
Mager hvitost: norvegia, for eksempel koster 86 kroner for kiloet (16% fett). Den vanlige betaler jeg sjelden mer enn 50 kroner kiloet for.
Kyllingkjøtt koster glatt over 200 kroner kiloen, men det får jeg handlet på tilbud, da er det bare rundt 100 for kiloen.
Jeg er lite bevandret i eksotiske butikker, og klarer ikke å finne noe så enkelt som villris i de vanlige butikkene, bare den som er blandet med ekkel hurtigris.
Fullkornspasta koster rundt 40 kroner kiloen, mens vanlig durumhvete-pasta, særlig makaroni og spaghetti, får man til under 10 kroner kiloen.
Grove ferdigbakte brød - finnes det i det hele tatt? Jeg snakker ikke om spinndyre bakeribrød, men i vanlige butikker som rema, ica, obs eller lignende. Og jeg mener GROVE brød man blir mett av, ikke kneipp eller tilsvarende tilsatt brun farge. Bake grove brød selv har til nå vært en tragisk affære - de blir type murstein. Tørr murstein. Jeg er rimelig kyndig på kjøkkenet, men der må jeg melde pass.
Til de som etterlyser fisken i dette bildet: vi spiser fisk av diverse typer (alt fra fiskepinner som kanskje har vært innom en fisk en gang til steinbit, laks og torsk) minst 1-2 ganger i uken, noen ganger mer. På fisk er prisen rimelig konstant, og den sunne, fete fisken som laks og ørret kan man i perioder få ned i 30 kr/kg i hel variant.
Nå har jeg ikke en gang sett på den økologiske maten, regner ærlig talt ikke med at jeg finner de store tilbudene der...
Hvordan i hule heiteste klarer familier med stram økonomi å gjøre de sunne valgene? Jeg bare spør...
Uansett. Når jeg går i butikken for å handle mat, ser jeg mye på pris. Ikke fordi vi har så skrekkelig dårlig økonomi, men fordi jeg ikke liker å bruke mer penger enn jeg må.
Nå strides man om hva som er et sunt kosthold, men hvis man nå velger å følge linjen til gamle norske ernæringseksperter: mindre fett, (særlig mettet fett og melkefett), mer fiber, mindre sukker og mer frukt og grønt.
Ergo ønsker jeg at kostholdet vi har, som ikke er så ille, får følgende små endringer:
Mer friske grønnsaker og frisk frukt.
Mindre melkefett: jeg vil velge magre oster og mager melk.
Mindre dyrefett: jeg vil ha karbonadedeig og rent kjøtt, helst kyllingkjøtt.
Mer fiber: jeg vil ha skikkelig grovbrød.
Mindre sukker: tja - det er vel ikke egentlig et problem her, JEG spiser mye sukker, men resten av familien gjør ikke det.
Men hva ser jeg i butikken?
For det første: for tiden er frukt og grønt i en elendig forfatning. Nesten umulig å oppspore en tomat uten myke flekker eller begynnende mugg. Særlig cherrytomater, som ungene elsker. Med mindre man velger luksusvarianten til 70 kroner kiloen. Bananene er grønne og blir ikke gode av å modnes på kjøkkenbenken. Den siste ananasen jeg kjøpte (dvs mannen kjøpte) var halvråtten. Appelsinene tørre og ekle.
Karbonadedeig koster 40 kroner for 400 gram - kjøttdeig får jeg til 18.
Melken (ekstra lett) er vel noe dyrere enn lettmelk, men det er ikke så mye.
Mager hvitost: norvegia, for eksempel koster 86 kroner for kiloet (16% fett). Den vanlige betaler jeg sjelden mer enn 50 kroner kiloet for.
Kyllingkjøtt koster glatt over 200 kroner kiloen, men det får jeg handlet på tilbud, da er det bare rundt 100 for kiloen.
Jeg er lite bevandret i eksotiske butikker, og klarer ikke å finne noe så enkelt som villris i de vanlige butikkene, bare den som er blandet med ekkel hurtigris.
Fullkornspasta koster rundt 40 kroner kiloen, mens vanlig durumhvete-pasta, særlig makaroni og spaghetti, får man til under 10 kroner kiloen.
Grove ferdigbakte brød - finnes det i det hele tatt? Jeg snakker ikke om spinndyre bakeribrød, men i vanlige butikker som rema, ica, obs eller lignende. Og jeg mener GROVE brød man blir mett av, ikke kneipp eller tilsvarende tilsatt brun farge. Bake grove brød selv har til nå vært en tragisk affære - de blir type murstein. Tørr murstein. Jeg er rimelig kyndig på kjøkkenet, men der må jeg melde pass.
Til de som etterlyser fisken i dette bildet: vi spiser fisk av diverse typer (alt fra fiskepinner som kanskje har vært innom en fisk en gang til steinbit, laks og torsk) minst 1-2 ganger i uken, noen ganger mer. På fisk er prisen rimelig konstant, og den sunne, fete fisken som laks og ørret kan man i perioder få ned i 30 kr/kg i hel variant.
Nå har jeg ikke en gang sett på den økologiske maten, regner ærlig talt ikke med at jeg finner de store tilbudene der...
Hvordan i hule heiteste klarer familier med stram økonomi å gjøre de sunne valgene? Jeg bare spør...