BRENTE MANDLER:
200 gram mandler
6 dl melis
1,5 dl vann
Velg selv om du vil skålde mandlene. Skålder du dem, så tørk dem godt.
Kok opp mandler, melis og vann i en tykkbunnet kjele, på middels varme. Rør hele tiden. Når vannet er fordampet får man en gråaktig masse.
Skru varmen opp, og rør kraftig. Sukkeret skal nå smelte og , og gi mandlene en gyllen farge. Rør godt!
Hell mandlene ut på en smurt plate, og fordel godt før de blir kalde.
SENNEPSSILD:
1 ss Dijonsennep
1 ss sukker
1/2 ts salt
1 krm pepper
hakket dill
6 dl lettrø
mme
6 kryddersildfileter
Rør sammen sennep, sukker, salt og pepper, slik at alt er godt blandet. Ha i den hakkede dillen. Rør inn rø
mme slik at det blir en fin saus. Skyll filetene og tørk dem, eller vann dem ut om de er for salte.
Skjær filetene i passe stykker og ha dem i sennepssausen.
Ha gjerne i litt ekstra dill på toppen av glasset. Has på en krukke eller glass.
Den bør trekke i 24 timer før den serveres.
TOMATSILD:
6 kryddersildfileter
Saus:
3 ss tomatpuré
2 ss 7% eddik
2 ss vann
4-6 ss sukker
1 klype pepper
3 ss olje
1 løk i tynne ringer
1 laurbærblad
dill
Fremgangsmåte:
Vann ut sildefiletene ca. 30 min. og tørk dem godt. Skjær filetene i 2 cm brede biter på skrå. Legg løk og sild lagvis i glass eller krukke og laurbærblad på toppen. Pisk sammen alle ingrediensene unntatt olje til sausen. Oljen piskes inn til slutt i en tynn stråle. Hell sausen over silden og la den trekke noen timer, gjerne til dagen etter. Pynt med dill.
Julebrød er det mange oppskrifter på...:
Til 2 brød:
125 g meierismør
5 dl melk
1 pk. (50 g) gjær
125 g sukker
1 ts kardemomme
ca. 650g hvetemel
150 g rosiner, eventuelt sukat
Pensling:
sammenvispet egg
Fremgangsmåte:
Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i lunken væske. Elt i mel blandet med kardemomme. Deigen skal være blank og smidig og skal "slippe bollen". Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter). Ta deigen på bakebordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen. Elt julebrødene til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong. Eller ha dem i godt smurt brødformer a ca. 2 liter. Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. 30 - 40 minutter.
Pensle brødene med egg og stek dem nederst i ovnen ved 175 grader i 30-40 minutter, eller til de er gjennomstekte. Avkjøles på rist.
Julebrød er fint å fryse ned. La de gjerne bli lett varmet opp i f eks høy stekepanne med lokk før servering.
Julebrød er herlig kaffemat med godt smør og brunost på. Det er også godt følge på koldtbord og store frokoster.