Sv: Vil ha oppskrift på en god eplekake!
|
|
Tre favoritter:
Epledrøm
200 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
100 g sukker
100 g smør
1 egg
4-5 revne epler
Bland det tørre. Smuldre smøret i og tilsett egget.
Del deigen i to. Litt mer enn halvparten trykkes ut i en paiform. Dekk med de revne eplene. Strø gjerne kanel over eplene hvis du liker det, og kanskje litt sukker hvis eplene er veldig sure. Kjevle ut resten av deigen og legg oppå som lokk. trykk sammen ved kanten. Prikk med gaffel.
Stekes v/ 175 grader, midt i ovnen i ca. 30 minutter.
Serveres lunken med is eller krem.
Eplekake med crème fraîche
200 g sukker
175 g smør
3 egg
175 g hvetemel
½ ts bakepulver
2 ss sitronsaft
750 g epler
1 ss sitronsaft
3 ss grovhakkede mandler
1 beger crème fraîche
2 egg
75 g sukker
revet skall av ½ sitron
Rør smør og sukker lyst. Ha i litt av melet og deretter eggene, ett av gangen. Ha i resten av melet med bakepulver og sitronsaft. Ha røren i en smurt 26 cm springform. Fordel eplebåter i pent mønster over deigen. Pensle med sitronsaft og strø på hakkede mandler. Pisk sammen crème fraîche, egg, sukker og sitronskall og hell blandingen over eplene. Stek på nederste rille ved 180 grader i ca 1 time. Avkjøl litt i formen før den tas ut.
Feine apfeltorte (fra Det Søte Liv)
180 g hvetemel
120 g smør
60 g sukker
1 ts vaniljesukker
1 eggeplomme
1 ss vann
1 kg epler
100 g sukker
revet skall av 1 sitron
1 ts kanel
100 g sukker
100 g mandler
2 ts vaniljesukker
5 egg
Kjør mel, smør, sukker, vaniljesukker, eggeplomme og vann sammen i food processor. Kjevle ut deigen til en leiv som kler bunn og kanter av en 24 cm rundt form. Forstek bunnen ved 200 grader i 10 minutter.
Rens eplene og del i biter. Ha i en kjele sammen med sukker, sitronskall og kanel. La dampe over middels varme til de er møre (ca 5 minutter). Legg de dampede eplebitene (uten saften) over kakebunnen i formen.
Skill eggene. Pisk eggeplommene luftige med sukker. Mal mandlene og vend i. Stivpisk eggehvitene og vend i til slutt. Hell over eplene. Stek på midterste rille ved 170 grader i ca 1 time. Avkjøl kaken i formen i 10 minutter. Skjær rundt kaken slik at kanten løsner fra formen. La kaken bli værende i formen og la den bli helt kaldt. La den gjerne stå over natten i kjøleskap. Server med pisket krem.
__________________
Mamma til en vakker gutt født 01.12.08.
|