+ Svar på diskusjon
Side 1 av 2
1 2 SisteSiste
Viser resultater 1 til 20 av 38

Diskusjon: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

 1. #1
  Pelen
  Gjest

  Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  Hei!
  Nå har jeg veldig raskt skrevet ned det som overlege ved barneintensiven på Ullevål, Tor Einar Calisch (og pappa til et av barna i min sønns barnehag) sa i går på temakveld i barnehagen. Han er veldig engasjert i dette med sikring av barn i bil, da han har sett litt for mye hvilke effekter dårlig sikring kan ha.

  Dette er veldig raskt skrevet og jeg har ikke en gang lest igjennom det. Spør meg gjerne om det er noe. Han sa jo mye mer enn dette.


  Først fikk vi se en film der vi så hva som skjer om barn sitter forover kontra bakover.

  Det er ikke farlig for babyryggen å sitte i bilbarnstol under reise. Ta pauser med ”normale” mellomrom. Alternativet er bag med netting. Da må barnet ligge med hodet mot midten av bilen og det er viktig at barnet ligger trangt!

  Deretter viste han tall på hvor mange barn som ble skadet og som kom til Ullevål. Hvert år hadde 1-5 barn overlevd/sluppet alvorlige skader om de hadde vært festet riktig og suttet bakovervendt. Dette var bare Ullevål og de barn som kom dit.

  Det er utrolig viktig å feste den stolen du har riktig. Hvilket merke du kjøper har ikke like stor betydelse. Bare den er av et anerkjent merke og at den passer i bilen din. Om barnet er eldre så kan barnet få velge etter at du har valgt ut noen alternativer. Det er viktig at barnet liker stolen sin.

  Du kan godt kjøpe en brukt stol av en du kjenner men den bør ikke være eldre enn 5-6 år (sidekollisjonsbeskyttelsen har blitt så mye bedre de siste årene). Det viktige er at stolen ikke har vært med i en kollisjon. Er du og barnet noen gang med i en kollisjon, stor eller liten så skal forsikringsselskapet skifte ut stolen.

  Babyen kan gjerne flyttes over ved 4 måneders alder til godkjent bakovervendt bilbarnstol. Dette er sikrere for barnet.

  Volvo har et speil som man kan sette på nakkeputen bak. Dette gjør at man ser barnet som sitter i bakovervendt stol. Dette speilet skal også kunne brukes i andre biler. Det koster ca 300-400 kr.

  Det er ikke farlig om barnet har beltet mot halsen. Man ser aldri noen alvorlige skader av det. Man ser dog meget alvorlige skader om barnet har beltet under armen. Hos voksne brekkes ribbene, hos barn er ribbene mer seige og det innebærer at trykket på hjerte og lunger blir enormt og barnet dør lettere. I tillegg er det stor risiko for at barnet flyr ut av selen. Når barnet sitter i 5-punkts-sele og selen lett over skuldrene lett sklir ned kan man ta en skirem for å sette sammen selen over brystet. Dette for at barnet ikke skal kastes ut av selen.

  På vinteren når vi har mye tøy på oss er det viktig å helst ta av yttertøy. Eventuelt åpne opp jakker og se til at beltet/selen sitter stramt mot kroppen (gjelder også voksne). Det er sjelden et barn sitter for stramt.

  Om hodet henger så er ikke dette skadelig for barnet, samme sak om barnet sovner og hodet henger.

  Han mener at barn skal sitter bakover til de er 4-5 år. Da er nakke og ryggsøyle samt hofter mer utviklede. Vi voksne syns det ser ubehagelig ut med bena, men dette er som regel ikke noe problem for barna, se på hvordan de sitter på huk (som ikke vi klarer). Den beste plassen i bilen er i midten bak (under forutsetning at fremsetene er like langt bak/frem). I Sverige (der man har kommet lenger) er det flere forsikringsselskap samt forskere som mener at det er best for barnet å sitte foran. Grunnen til dette er at hvis barnet sitter foran (selvsagt uten airbag) så sitter barnet som regel bakover lenger. Den fordelen oppveies av at plassen i seg selv ikke er like sikker som i midten bak. Overlegen mente at dette får man finne ut av selv, men han skulle selv ikke la et barn sitte foran om ikke airbagen var demontert (ikke bare stengt av med nøkkel som man kan gjøre i visse biler). Det at det da ved en sjelden gang sitter en voksen i sete uten airbag er ikke helt så farlig. En airbag i passasjerersete gjør mindre nytte enn hva vi tror. Men dette var hans oppfatning. Det finnes ikke noen studier i Norden som viser at airbager har løst seg ut til tross for at de har vært koplet fra. Men det har skjedd en sjelden gang i USA.

  Barnet kan sitte i stolen frem til at øvre delen av øret kommer opp til den øvre kanten

  Eksempel når det gjelder sikkerhet i bil (husker ikke eksakte prosent, men det ligger nok temmelig nært) Hvor mye det hjelper for å minske store skader/forhindre kollisjon:

  Sikkerhetsbelte: 50%
  Bilbarnstol fremover 50%
  EPS (antisladd) 20% (Dette anbefalte han om man skulle kjøpe bil!)
  ABS bremser 10%
  Airbag passasjerersete ca 10% (det var større i førersete på grunn av rattet)
  Bakovervendt stol 90-95%

  Det innebær altså at du øker sjansene for at ditt barn skal overleve eller ikke bli så hardt skadd med hele 40-45 prosent om du har setet bakover!

  De gangene det skjer noe alvorlig (dvs 5-10 %, i Sverige mener man at det er enda lavere %) med et barn som sitter RIKTIG i et bakovervendt sete som er festet RIKTIG så er det mer eller mindre et formål som har kommet inn i bilen (f. eks. tømmerstokk) eller at bilen har blitt fullstendig ødelagt (flat) av f. eks. en semitrailer. Resterende ganger klarer seg barna overraskende bra.

  En del stasjonsvogner har sete nummer nr 6-7 i ”bagasjerommet” som er vendt bakover (f. eks. Saab, Volvo og Mercedes). Det er nesten bedre at barnet sitter her enn at det sitter fremover i det normale baksetet. Risikoen er hvis du blir påkjørt bakfra, biler i dag er tilvirket for at motor og bagasjerom skal ”klappe sammen” ved en kollisjon og at resten av bilen (der vi normalt sitter) skal være uforandret. Men energien ved en påkjørsel bakfra er så mye mindre at den risikoen oppveier det å sitte bakover.

  Noe vi som voksne aldri skal gjøre er å legge ned passasjerersete og sove når vi sitter i bilen og den beveger seg. Hvis vi kolliderer så har vi ikke noe belte på overkroppen , kroppen skyves fremover og da trekkes beltet oppover mot brystet. Det er veldig få som overlever det. Alle organer i magen knuses.

  Førstehjelp til barn:

  1 år og eldre
  • Hvis barnet ikke er bevisst
  • For frie luftveier løfter du opp og frem haken. Enten med et finger under haken eller med to hender på siden av kjeven.
  • Lytt etter pust i 10 sekunder, legg gjerne den tynne huden du har ved øyet nært barnets munn, da oppdager du lettere om barnet puster.
  • Hvis barnet puster legger du det på siden. Nå skal man ikke legge barnet med armen bak kroppen, legg det bare på siden med litt frie luftveier. Grunnen til dette er at du lett skal få barnet tilbake på ryggen hvis det slutter å puste.
  • Hvis barnet ikke puster gjør du 5 innblåsninger og 1 hjertekompresjon. Hjelper ikke dette roper du på hjelp/ringer 113. Hvis du er alene og uten telefon må du ta med deg barnet mot hjelp. Stopp på veien og fortsett livredding. Du fortsetter med 2 innblåsninger og 30 hjertekompresjoner kontinuerlig. Innblåsningene skal være så at du ser at brystkassen løfter seg. Hjertekompresjonen skal være midt mellom brystvortene (du trenger ikke å måle med fingre lenger). Du skal trykke så at 1/3 av brystkassen synker. Ha strake armer. Du kan trykke med en eller to hender avhengig av hvor stort barnet er og hva du føler er lettest. Du skal gjøre ca 100 hjertekompresjoner pr. minutt så tempoet er høyt.
  Barn 0-1 år.
  Den eneste forskjellen er at du bare løfter opp haken forsiktig og at du bruker to fingrer ved hjertekompresjonen

  Om barnet har noe i luftveiene:
  La barnet hoste hvis det hoster. Det er den beste måten å få noe opp på. Hvis barnet ikke hoster, trykker du hardt 5 ganger på ryggen og 5 ganger på magen (spedbarn trykke på brystkassen). Trykk inn/oppover. Fortsett til du har fått hjelp eller det du tror har fastnet har kommet opp. Se inn i munnen om det har kommet opp noe mellom hver runde. Ikke stikk fingrene inn i munnen om du ikke ser noe. Hvis barnet trenger hjertekompresjon så trenger man ikke å trykke på mage/bryst da dette også er en måte å få opp det som har fastnet. Du gjør innblåsninger som vanlig om barnet ikke puster (i kombinasjon med hjertekompresjon).


  Du kan lese mer her:
  Sist endret av Pelen; 27-03-2006 kl 19:15

 2.  
 3. #2
  Æresmedlem
  Rykte Rykte Rykte
  Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte
  Niobe sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2005
  Sted
  Rogaland
  Meldinger
  24,625

  Sv: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  Takk for god informasjon!
  “God, grant me the serenity to accept the things I cannot change,
  the courage to change the things I can,
  and the wisdom to know the difference.”
  Reinhold Niebuhr

  September 2005 Mai 2010

 4. #3
  Medlem
  Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte
  Beathe sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2002
  Sted
  Bærum
  Meldinger
  499

  Sv: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  Flott at du la den her også
  Beathe & Felix (16. august 2001)

 5. #4
  Seniormedlem
  Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte
  Munin33 sin avatar
  Medlem siden
  Aug 2002
  Sted
  Østlandet
  Meldinger
  1,637

  Sv: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  Kjempebra!

 6. #5
  Supermedlem
  Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte
  Soli sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2005
  Sted
  Oslo
  Meldinger
  559

  Sv: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  Takk for fin informasjon.
  -05 og januar- 08

 7. #6
  Æresmedlem
  Rykte Rykte Rykte Rykte
  Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte
  Helene Harefrøken sin avatar
  Medlem siden
  May 2005
  Meldinger
  19,416
  Blogginnlegg
  4

  Sv: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  Tusen takk for god informasjon!

  Vi som akkurat har fått nytt fremovervendt sete ...
  Stolt nybakt mamma igjen til februar 11 og august 05

  Min side: Sikring av barn i bil.

 8. #7
  Pelen
  Gjest

  Sv: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  Nå har jeg snudd Herremannens (3 år) sete i min bil bakover igjen. Etter det foredraget med overlegen fra barneintensiven kan jeg ikke la ham sitte fremover lenger. Jeg har kjøpt beskyttelse (Akta/Graco) så at baksetet slipper å bli skittent. Han sitter fremover i Pelen-mannens Think, men der er det ikke noen alternativer, den bruker vi heldigvis ikke heller til raskere kjøring. Sjansen for overlevelse og å unngå skader er 40-45 prosent større hvis han sitter bakover. Jeg takler bare ikke å ikke gjøre det. Tenk om det skulle skje noe og jeg ikke hadde snudd setet?!? Det skulle bli et mareritt for resten av livet.

  Herremannens kommentar i dag tidlig var: "Mamma, jeg sitter feil vei". Han sa det med en konstaterende stemme, ikke noe klaging eller negativ reaksjon.

 9. #8
  Seniormedlem
  Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte

  Medlem siden
  Oct 2005
  Sted
  Sørlandet
  Meldinger
  1,700

  Sv: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  Takk for info!! Dette var bra!!
  Klem fra Sofie og 0507: feb 11

 10. #9
  Monica72
  Gjest

  Sv: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  Takk for slott info. Mye av det er jo kjent, men det er lurt med en påminnelse i ny og ne.

 11. #10
  Tidl. bruker
  Gjest

  Sv: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  Super info

 12. #11
  Seniormedlem
  Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte
  Stina sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2001
  Sted
  Oslo
  Meldinger
  2,083

  Sv: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  Bra Pelen!!
  Jag ångrar lite att jag vände storebror när han passerade viktgränsen för bakåtvänt åkande i baksätet. Han var då 4 år och 18 kg tung. Borde ha plasserat honom i framsätet, men min kunskap var inte stor nog då. Nu fyller han strax 5 och därför får han fortfarande sitta framåtvänt.

  Lillasyster sitter bakåt och ska göra det så länge det över huvudtaget är möjligt.

  Hoppas flest möjligt läser detta.
  Stina, Storebror -01 och Lillasyster -04

 13. #12

  Sv: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  Tusen takk for nyttig info!
  Turbogutta -05 og -08

  Blogg

 14. #13
  Supermedlem
  Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte
  sissy sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2003
  Sted
  Akershus
  Meldinger
  1,291

  Sv: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  Takk for info Pelen!!! Emilie sitter fortsatt bakovervendt ( 3 år og 3 mnd) og vil at hun skal gjøre det til hun er 4 år gammel ihvertfall.
  Sissy & Emilie 01.02.03, Nathalie født 12.03.05 & Isabelle født 16.04.10

 15. #14
  øyjenta
  Gjest

  Sv: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  Hei. Jeg har en datter som er lang for alderen. Vi har allerede snudd henne. Bena var litt kroket i det bakoverlente setet, men jeg var mer bekymret over at selene over skuldrene kom ca 5-6 cm nedenfor skuldrene. Dvs at selen måtte gå opp 6 cm før den var oppe på skulderen.

  Noen som vet om dette har betydning for sikkerheten?

 16. #15
  Seniormedlem
  Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte Rykte
  Britney sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2001
  Meldinger
  2,616

  Sv: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  Det er sikrere å sitte bakovervendt med selene litt nedenfor, enn forovervendt.. Bøyde ben er ikke farlig.

 17. #16
  Tidl. bruker
  Gjest

  Sv: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  Norsk Luftambulanse arrangerer et førstehjelpskurs for de som har omsorg for barn - det anbefaler jeg!
  Kurset koster en symbolsk sum for ikke-medlemmer i Norsk Luftambulanse - gratis for medlemmer. Den symbolske summen er ca. lik prisen for medlemskap

 18. #17
  Tidl. bruker
  Gjest

  Sv: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  Takk for super info.
  Lillingen vår sitter bakover i midten, der stortrives han.

 19. #18

  Sv: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  På denne siden finner dere link til filmen som viser forovervendt kontra bakovervendt:http://tryggtrafikk.no/Norsk/Trafikk...licShow;ID=926
  Mine tre sjalbarn er født april 03 , mars 05 og januar 07 og bruker tøybleier

 20. #19
  Moulin
  Gjest

  Sv: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  Kjempe flott info. Takker

 21. #20
  Pelen
  Gjest

  Sv: Sikring av barn og førstehjelp * Anbefaler at du leser dette!

  Sitat Opprinnelig postet av øyjenta
  Hei. Jeg har en datter som er lang for alderen. Vi har allerede snudd henne. Bena var litt kroket i det bakoverlente setet, men jeg var mer bekymret over at selene over skuldrene kom ca 5-6 cm nedenfor skuldrene. Dvs at selen måtte gå opp 6 cm før den var oppe på skulderen.

  Noen som vet om dette har betydning for sikkerheten?
  At bena er krokete spiller ingen rolle for sikkerheten.

  Du kan ta en skirem av den gamle typen som holder fast selen på brystet. Det viktige er at selen ikke har sklidd ned før man kolliderer.

 
+ Svar på diskusjon
 • Del på Facebook
 • Side 1 av 2
  1 2 SisteSiste

  Sosiale Bokmerker

  Sosiale Bokmerker

  Regler for innlegg

  • Du kan starte nye diskusjoner
  • Du kan svare på meldinger/diskusjoner
  • Du kan ikke laste opp vedlegg
  • Du kan ikke redigere meldingene dine