Siden julen nermer seg, så synest jeg det hadde vært koselig om vi hadde delt de beste juleoppskriftene med hverandre.
Jeg bakar få julekaker, men håper og få noen nye og gode oppskrifter. De få tingene jeg baker til jul er jo ikke så veldig typisk jul heller.
Her kommer mine, som faktisk er bl.a. henter her inne ifra.
Sjokoladekjeks
1 kopp smør
1 kopp hvitt sukker
1/2 kopp brunt sukker
2 egg
2 kopper hvetemel
1 kopp hakkede nøtter
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
2 plater kokesjokolade (200 g)
Pisk smør og sukker hvitt. (blir jo ikke hvitt med brunst sukker da..) Ha i ett og ett egg. Bland inn hvetemel, bakepulver, vaniljesukker, nøtter og sjokolade.
Bruk en spisesje og legg en topp/klatt på bakepapir på stekeplate. Ikke gjør kjeksene flate, de flater seg ut selv i stekeovnen.
Stekes i ca. 10.min midt i ovnen, ved 200 grader.
Kokosboller
2 dl vann
500 g sukker
8 plater gelatin
1 dl kokende vann
2 ts vaniljesukker
100 g Delfiafett
150g kokesjokolade
1 pose kokosmasse
Kok vann og sukker i 12 minutter og avkjøl. (i oppskriften ifra sist sesong stod det at det skulle avkjøles til ca 40 grader)
Legg gelantinblandingen i kaldt vann i 10 minutter. Kryst vannet av gelantinen og løs det opp i 1 dl kokene vann. Avkjøl en liten stund.
Visp sukkerlaken, gelantinoppløsningen og vaniljesukker meget godt til en luftig og stiv krem. (dette tok lang tid for meg!!)
Form små boller med skje og sett dem på et smurt bakepapir. La dem stå minst 1 time, til de er stive. (jeg satte dem i kjølskap og på ute verandaen)
Smelt sjokolade og delifiafett i vannbad. Rør sjokolade og fett sammen når det har smeltet. Ta kjelen av platen.
Ta kremtoppene med gaffel, og vend dem i sjokolade og strø kokosmasse over.
Mine oppbevares kjølig i tett boks.
Drops
Grunnoppskrift:
1 dl vann
5,5 dl sukker
2 dl druesukker
Syrlige drops:
2 ts sitronsyre
2 ml sitonessens
2 ml gul konditor farge
"Hockey drops"
1 eske Hockey pulver (kjøpes på feks kioske/butikken - altså godteri) Her trenger en ikke ekstra fargetilsettning, da pulveret gir en egen farge til dropsene.
Utstyr en trenger:
- kjele
- termometer som til min 165 grader
- dropsskrape (eller andre redskaper i plast til og blande massen med)
- saks
- tefonlven, eller stekeplate som er smurt/oljet
Hell vann i kjelen, tilsett sukker og druesukker. Vær obs på og ikke få sukker på kjelens kanter! Kok opp vann og sukker, på full varme under lokk. Ta deretter av lokket, og sett i termometer fortsett og koke til temperaturen er 162-165 grader.
Hell massen over på en smurt langpanne (eller tefonven). Tilsett smak. (Dryss sitronsyre over og la det trekke inn i ca.1-2 min, før det blandes - tilsett deretter sitronessens, gjerne med hjelp av en plastsprøyte) Blandes. Tilsett farge. Blandes.
Rull til pølser, og til eller form dropsene til ønsket fasong.
Jeg pleier og legge dropsene på en oljet underlag, og la de få litt luft mellom seg, slik at de ikke klistrer seg sammen. Pleier heller ikke og tenke så mye på fasongen på dropsene, det må gå fort slik at dropsamssen ikke stivner før du rekker og bli ferdig.
Oppbevares lufttett, på bokser eller i kremerhus poser.
Karameller
Du trenger:
- 2 dl sukker
- 2 dl fløte
- 2 dl sirup
Fremgangsmåte
Hell sukker,fløte,sirup i ei stor panne. Rør sammen, må koke lenge og røres med jevne mellomrom.
Ta omtalte vannprøve, når en dråpe av karamellmassen kan formes til ei lita kule i vannet, kan du helle massen i en form med oljet bakepapir i bunnen. Avkjøl.
Tidliger fikk jeg fatt i konfektformer, små "muffinsformer" i aluminium)
Skjær i passende biter, pakk eventuelt inn i cellofan. Fin julegave/oppmerksomhet.
Temperaturen bestemmer konsistensen på karamellene. Lav temperatur gir myke karameller mens høy temperatur gir harde. Det sies at karamellene blir fine og seige på 120 grader (fint og sjekke med termometer.)
Sosiale Bokmerker