Uansett om du skal lage avstøp i trolldeig, eller gips, må du ha en trolldeig først.
4 dl hvetemel
2 dl salt
2 dl vann
1 ss olje
Jeg bruker ikke olje om jeg skal støpe gips i trolldeigforma etterpå
Steking av trolldeig til gipsform:
Man trenger bare steike deigen litt, 100 grader og maks 30 minutter. Følg med så den ikke blir brun eller "buler"
Det lønner seg med gipsavstøp, for det har mye lenger levetid enn trolldeigavstøp.
Om man skal lage avstøp av barn inntil ca 6 mnd, trenger man en 15X20 eller 18X24 ramme. Da får man med begge hender og begge føtter. Rammen bør være ganske bred og være såpass dyp at man får et tykt lag gips i den sånn at gipsen ikke blir for tynn og knekker.
Først lager man trolldeigen. Ha i mel til deigen har passe konsistens, ikke for klissete, ikke for tørr. Kna godt og prøv deg frem.
Deretter kjevler du ut en 1.5-2 cm tykk firkant som går akkurat utenfor rammen.
Trykk rammen lett ned i deigen med fronten ned først om du skal ha gipsavstøp. Ikke trykk hardt, da får du ikke rammen opp igjen
Skal du ha kun trolldeigavstøp, trykker du rammen ned i deigen lett med fronten opp.
Deretter fjerner du rammen og du ser hvilket område du har å jobbe på med føtter og hender.
Vær to stykker. Den ene holder barnet og den andre lager avtrykkene.
For å få små barnehender til å holde seg ute og forbli sånn, ta tak i fingrene og rett dem ut. Hold dem sånn noen sekunder, og de vil gi litt etter. Nå du kjenner at fingrene git litt etter og holder seg ute, trykker du raskt handa ned i leira med et bestemt trykk. Når du kjenner at du er godt ned i leira, må dere vært et godt team. For da beorder du den andre raskt: "OPP!"
Dermed drar den andre barnet så raskt opp at barnet ikke rekker å gripe til seg deig.
Så gjentas det samme ned den andre handa.
Det lønner seg å ta hendene først, for det er verst. Synd om man får fine fotavtrykk og har kastet bort den jobben om hendene blir mislykket etterpå, og man må kjelve deigen ut på nytt.
Når avtrykket er fint og du er ferdig med denne delen, legger du deigen på en plate (kan jo legge den der fra begynnelsen av også så slipper du å flytte deigen og risikere å ødelegge noe). Stekes på 100 grader i maks 30 minutter om du skal ha gipsavstøp.
Når deigen har stått litt, er den ikke stein hard, men ikke lenger deig heller. Ta den ut av avkjøl den til den er minst lunken. Den behøver ikke være helt hard eller kald.
Deretter tar du frem rammen og ager en pakning med trolldeig rundt den foran. Du trenger bare en tynn kant i rammeåpningen innerst. Dette er for å lage det tett så gipsen ikke renner ut av ramma når du støper.
Her ligger ramma med pakningen rundt. En tynn kanst innerst mot åpningen er nok. Hjørnene er spesielt utsatt En brukt trolldeigstøpeform ligger ved siden av ramma her:
Pakningen skal foran på ramma, ikke inni ramma. Men altså foran på ramma som ligger ned mot trolldeigen for å hindre at gipsen renner ut. Pakningen skal av etterpå, når gipsen er tørket... Kan fint lage tynnere pakning enn på bildet.
Bland gips. Bruk hurtigtørkende. Jeg har hatt best resultat med Panduoro sin Alabastgips. Der har jeg brukt tykk blanding av gips og vann. Dvs 1 del vann, 2 deler gips. Du må ha ca 7 dl gips og 3,5 deler vann til en 15X20 ramme. Bedre med litt for mye enn litt for lite.
Når gipsen er blandet og trolldeigpakningen er på ramma, kan du støpe gips.
Trykk ramma ned i den stekte troddeigforma. Fjerne evt trolldeigpakning som måtte "tyte" til overs på innsiden av ramme, der du støper. Ellers blir ramma ruglete og ujevn på innsiden mot gipsen
Ha først i litt gips i avtrykkene. Disse blir tykkest og trenger lengst tørketid. Når du ser at gipsen begynner å tykne litt der, kan du ha i resten. Hell i til rammens bakside kant, kant i kant med ramma.
Så er det bare å vente på at det tørker, ca 30-45 min bed "min gips og ramme". Man ser når baksiden er tørr og hard.
Da kan man forsiktig snu hele oppleget og la det ligge med gipssiden ned mot bordet. Dra trolldeigen forsiktig av i et hjørne, så ser du om den er tørr ved avtrykkene. Dra resten forsiktig av.
Du vil antakelig oppleve at det er en tynn "hinne" med nupper av gips oppå avstøpet. Det er fordi vi støper i trolldeig. Den er imildertid så mikroskopisk og tynn at trykkene og furene i hender og føtter kommer fint frem fordet.
Før det tørker helt, kan du ta en fin pensel og koste dette bort.
Om du vil ha navn og evt dato på gipsen, kan du koste reint et område og risse dette inn nå med feks en nål.
Husk at gipsen trenger lang tid på å herdes, la den ligge 1-2 døgn før du rører mere ved den.
Jeg har brukt rammer med hull i selve ramma og en stålbøyle til å la den stå på, siden et bakstykke av papp el er for svakt til å holde ramme. Om den skal henge, bør du kjøpe to små øyenskruer, skru inn 2/3 opp på rammas bakside og ha på ståltråd for oppheng.
Skal du lage bare trolldeig avtrykk, må du presse ramme ned med fronten opp fra deigen. Skjære til deigen før steking, steke deigen skikkelig og lime den inn i ramma etterpå når den er helt avkjølt.
Lykke til!
Sosiale Bokmerker