God folkeskikk gjelder overalt – også på Internett. Nettetikette er et fellesbegrep på regler for god folkeskikk ved bruk av Internett som kommunikasjonsmiddel. Her har du enkle retningslinjer for hva som er god oppførsel - nettetikette - i prategrupper (chat), diskusjonsforum og spill.
1) Ikke skriv med kun store bokstaver eller stor skriftstørrelse! Store bokstaver/skriftstørrelse blir oppfattet som ROPING. Ved å rope gjennom en hel setning eller et helt innlegg er man nesten garantert å irritere leserne og få (negative) kommentarer for det. Dessuten er ofte setninger med bare store bokstaver enda vanskeligere å lese enn normale setninger for de som har lese- og skrivevansker.
2) Pass på tegnsettingen. Om du bruker mange utropstegn og/eller spørsmålstegn etter hverandre blir du ikke sett på som seriøs. Unngå å bruke mer enn ett spørsmålstegn eller utropstegn.
3) Ikke overdriv bruken av smileys. Mange smileys motvirker den opprinnelige meningen med smileys, og du kan risikere at andre til slutt ikke ser forskjell på når du spøker og når du er seriøs.
4) Unngå dårlig bruk av tittelfeltet. Skriv inn en beskrivende, men kort linje som tittel på meldingene slik at andre brukere kan se hva det dreier seg om bare ved å se tittelen.
5) Ta deg god tid når du skriver. Unngå SMS-språk, og sjekk etter skrive- og grammatikkfeil før du poster. Dersom du poster meldinger med feil i, så er det mulighet for å gå inn og redigere disse etterpå. Prøv også å holde meldingene oversiktlige og "luftige" ved å dele opp teksten i passe avsnitt.
6) Unngå å skrive på dialekt. Kunsten å lese består mye av å gjenkjenne ordene etter måten de ser ut, og ikke å tolke bokstavene hver for seg og få dem i sammenheng. Ord skrevet på dialekt ser ikke ut slik de ville ha gjort på bokmål eller nynorsk, så det er mye tyngre og tidkrevende å lese.
7) Gjør bakgrunnsarbeidet. Bruk søkefunksjonen i forumet og fortell utfyllende hva du har undersøkt fra før. Andre brukere tar seg gjerne bedre tid til å hjelpe noen som har gjort litt bakgrunnsarbeid før de poster.
8) Unngå spamming. Posting av to eller flere identiske meldinger etter hverandre eller posting av identiske diskusjoner i ulike forumkategorier kalles spamming. Det forekommer dog uhell utenfor brukeres og admins rekkevidde ved tregheter i forumet, disse slås det selvfølgelig ikke ned på.
9) Når du siterer en annen person: Stryk ut alt som ikke er direkte nødvendig for svaret ditt. Ingen liker å lese en lang beskjed sitert for tredje eller fjerde gang, bare for å bli svart med ett ord: «Enig!»
10) Får du en virusadvarsel via e-post, så er det nok ikke en god idé å legge den inn på forumet. 99% av slike e-poster er bløffer. Søk etter navnet på det angitte "viruset" på Google, så vil du med største sannsynlighet få opp informasjon om at det er en bløff.
11) Det er ingen skam å snu. Innser du at du tar feil, så vinner du mer respekt ved å innrømme det enn ved å stå på ditt.
12) Unngå båndbreddetyveri. Båndbreddetyveri er det samme som hotlinking, som er et annet ord for bruk av IMG-funksjonen i forum eller å linke til bilder fra andre nettsteder inn på sin egen hjemmeside. Dersom du vil gjøre dette, så bør du først spørre vedkommende som eier nettstedet som har bildet/smilien om det er OK for dem at du gjør det. Hotlinking stjeler nemlig serverressurser fra det stedet bildet/smileyen hotlinkes i fra, og eierne av nettstedet det hotlinkes fra må svi for at andre vil vise fram det aktuelle bildet på et annet forum eller sin egen hjemmeside. Det finnes sider som tilbyr bilder og smilies fritt til hotlinking, så bruk fortrinnsvis dem. Alternativt kan du lagre bildene (vær obs på evt. copyright), legge dem ut på din egen hjemmeside og linke derfra.
13) Tilgi andres feil, og gi aldri negativ kritikk til andres skrive- eller grammatikkfeil. Alle var en gang en nybegynner på nettet, og husk at det finnes mennesker med lese- og skrivevansker. Ikke alle har hørt om nettetikette før heller. Så når noen gjør en feil eller bryter med god nettetikette – tilgi dem. Tenk deg om to ganger før du påpeker småfeil, skrivefeil og mindre brudd på nettetikette. Hvis du påpeker feilen, vær høflig og gi konstruktive råd. Om spørsmålet er dårlig formulert slik at meningen blir uklar, så ber man vedkommende pent om å omformulere spørsmålet.
14) Føl deg fram. Forskjellige forum har forskjellige omgangstoner. På et allment diskusjonsforum kan du skravle og formidle rykter, men på en seriøs, faglig mailingliste gjelder andre regler. Sett deg inn i reglene og omgangstonen for forumet før du begynner å kommunisere – eller som det heter på engelsk: «Lurk before you leap».
15) Vær snill, høflig og grei. "Gjør mot andre som du vil de skal gjøre med deg." Når du kommuniserer gjennom en datamaskin er det lett å glemme at det er et levende menneske du snakker med. Behandle de du møter på nettet med samme respekt som de du møter ansikt til ansikt. Andre mennesker blir dessuten ofte mer velvillige og skriver lengre og mer utfyllende når man selv holder en høflig tone og er hjelpsom.
16) Husk at forumet (og internett generelt) ikke er en rettighet, men et tilbud. Du kan bli fratatt tilbudet, og dette er du nødt til å respektere. Tenk derfor alltid godt over hva du skriver, slik at du er sikker på at det ikke bryter med forumreglene, og ellers med god nettetikette.
Sosiale Bokmerker