Dette er en informasjonstråd om gangen i det med å søke og gjennomføre abort. Jeg oppfordrer derfor på det sterkeste medlemmer til å holde sine personlige meninger om abort uansett årsak for seg selv, uansett hva det måtte handle om.
Abort kan utføres mellom uke 4 og innen fullgåtte 12 uker.
Etter fullgåtte 12 uker, må det søkes en nemd for å få innvilget abort. Det er opp til denne nemden om det innvilges eller ei. Blir ikke abort innvilget, kan en også anke avgjørelsen videre til høyere plan. I første instans blir søknaden behandlet på det aktuelle sykehuset. I en ankeinstans blir den behandlet i en større regional instans. Saksbehandlingstiden er svært kort pga graviditeten som allerede er over "grensa". Det kan være snakk om dager.
Fra uke 4 og innen utgangen av uke 9 (63 dager fra første mens ved en syklus på 28 dager, dvstil og med 8+6), utføres medisinsk abort.
NB: Enkelte sykehus har nå utvidet grensen for medisinsk abort til 12 uker.
Fra og med uke 7 til og med fullgått uke 12 utføres kirurgisk abort.
Mellom uke 7 og 9 kan en altså velge hva slags abort en vil ta.
En trenger ikke alltid ta kontakt med egen lege eller gynekolog for å få henvisning til sykehuset for å foreta en abort. Ved de fleste landets sykehus kan en ringe direkte til gynekologisk poliklinikk for å bestille time til forundersøkelse til abort. Det finnes imidlertid noen unntak hvor det kreves legebesøk først.
Ventetiden er kort, det er mulig å få time alt fra dagen etter, til ca. 1 uke seinere.
Dette er en forundersøkelse. Dvs en kommer til en gynekolog som foretar en innvendig ultralyd for å sjekke hvor langt en er på vei. Deretter vil en bli sendt videre til en sykepleier, eller fortsette videre hos gynekologen som gir en kort informasjon om hva de to ulike abortene dreier seg om (om en har kommet så kort at en kan velge).
Har den gravide på dette tidspunktet bestemt seg, vil det blir satt opp en time for abort temmelig raskt etterpå, eller om noen uke avhengig av hvor langt hun er i svangerskapet. Om den gravide feks er 5 uker på vei, må hun vente minst 2 uker for å foreta en kirurgisk abort, men kan ta en medisinsk abort umiddelbart.
Har ikke kvinnen bestemt seg i løpet av forundersøkelsen, blir hun som regel bare bedt om å komme tilbake seinere og ikke få annen oppfølging for å komme til en avgjørelse i sitt valg - desverre.
Om kvinnen er ikke over 9 uker (fra og med 4 til 9 uker, dvs. 8+6) og vil ha en
medisinsk abort, og har bestemt seg helt, vil hun kunne starte prosessen på dette allerede dagen hun har forundersøkelse. (NB, noen sykehus har utvidet grensa til 12 uker) Kvinnen får da en tablett (Mifegyn) som svelges i påsyn av sykepleier og kan dra hjem. Denne tabletten gjør at fosterutviklingen stopper. Ca 48 timer seinere kommer kvinnen tilbake til sykehuset for selve aborten. Kvinnen blir lagt inn på dagkirurgisk avdeling eller gynekologisk avdeling (varierer fra sykehus til sykehus) hvor det blir satt 4 vagitorier (en slags stikkpiller) inn i skjeden (Cytotec). Disse vil fremkalle noe som kan minne om en spontanabort. Kvinnen må ligge den neste halvtimen før hun kan sette seg opp eller reise seg opp. Innen få timer vil det skje en abort.
Det vil bli gitt smertestillende etter behov.
På noen sykehus kan kvinnen dra hjem kort tid etter at vagitoriene er satt, mens på andre sykehus skal kvinnen holdes tilbake til hun har "kvittert", dvs abortert. Grunnen til at noen sykehus holder kvinnen tilbake, er at de vil være helt sikre på at prosessen har gått rett for seg. Noen sykehus vil sjekke både bind og ha bekken på toalettet for å sjekke at alt har kommet ut og lar ikke kvinnen dra før dette har skjedd. Noen holder kvinnen der til hun selv sier at hun har abortert, men sjekker ikke det som evt har kommet ut. Mens andre igjen lar kvinnen dra like etter at vagitoriene er satt.
I
sjeldne tilfeller skjer ingen fullstendig abort, og kvinnen må legges i narkose for en kirugisk abort. Derav denne tette oppfølgingen på enkelte sykehus. Den varierende praksisen er fremdeles under diskusjon.
Bivirkninger kan være kvalme og tretthet.
Blødning i 1-3 uker etterpå må påregnes.
3-4 uker etter den medisinske aborten kalles kvinnen inn igjen for en sjekk hos gynekolog. Det er en gynekologisk undersøkelse med innvendig ultralyd for å sjekke at det ikke er noe igjen i livmora.
Kirurgisk abort foretas ved at en blir lagt inn på dagkirugisk avdeling, fastende om morgenen. En kjøres inn på operasjonsstua og får narkose hvor utskrapningen blir foretatt. Utskrapning er et noe misvisende ord, da dette ikke er helt hva som skjer. Inngrepet tar ca 10 minutter. Deretter blir kvinnen kjørt tilbake til intensiv eller dagkirurgisk avdeling for å våkne opp og komme til seg selv. Så snart hun føler seg i form til det, kan hun reise hjem (men ikke kjøre selv).
Blødning i 1-3 uker må påregnes.
Kvinnen blir ofte sykemeldt i 2-3 dager etterpå, men det er mulig å gå på jobb igjen dagen etterpå om en må gjøre det av diverse grunner, feks for å skjule at en abort har blitt gjort - selv om det anbefales noe ro etterpå.
Både medisinsk og kirurgisk abort er som regel over i løpet av en dag, dvs kvinnen kommer inn på morgenen og kan dra innen 6 timer seinere. Noen tidligere.
Abort etter 12. uke kan noen ganger skje ved en utskrapning, men vanligvis ved en igangsettelse av en "spontan abort" pga fosterets størrelse. Det blir blant annet satt vagitorier for å myke opp og åpne livmorhalsen for at fosteret skal kunne komme ut.
Lurer du på om abort er det rette valget, eller har du andre spørsmål rundt abort eller graviditet, kan Amathea tilby nøytral veiledning og informasjon både på telefon og ved oppmøte på et lokalt kontor.
www.amathea.no
Det er mange som mener noe om abort og som vil komme med råd den ene eller andre veien. Det kan være vanskelig å skille egne tanker og ønsker fra en hel masse råd som til tider kan være sterke, mens noen opplever press. Da kan det være godt å komme til en nøytral part som kan veilede deg og få deg til å komme frem til hva du selv ønsker, og støtte deg på det du ønsker. I tillegg kan du ha med en evt partner for samtale/mekling. Du kan få oppfølging før og etter en abort, eller om du ønsker å beholde og trenger støttesamtaler eller annen hjelp.
Det er stort sett ikke nødvendig å få henvisning til lege for abort eller ved spørsmål om abort.
Den gravide kan selv ringe direkte til gynekologisk poliklinikk ved alle landets sykehus for å få time til forundersøkelse til en abort. Dette gjelder de aller fleste sykehus (ikke alle, men de fleste). Sykehusene landet over har desverre liten tid til å ta seg av gravide som er usikre på valget og å ta seg av kvinner som har tatt abort. Derfor får Amathea penger direkte fra statsbudsjettet til å drive blant annet denne tjenesten.
Å foreta en abort er gratis såfremt en har rett på norske helsetjenester, også den første timen som er en forundersøkelse er gratis.
Forhåndsregler etter abort
Kvinnen bør bruke bind og ikke tamponger ved blødningen som følger etter abortinngrepet. Så lenge kvinnen har blødning, bør hun unngå karbad og samleie på grunn av risikoen for infeksjon. Menstruasjonen kommer tilbake 4-6 uker etter aborten, og den første menstruasjonen er ofte kraftigere og mer langvarig enn normalt. Sammentrekninger i livmoren 2-4 dager etter aborten kan gi noe smerter. Samleie bør unngås i 3 uker.